Nieuws

Het belang van vitaliteit op de werkvloer

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Om de vitaliteit van je medewerkers te verhogen, moet je eerst weten wat vitaliteit op de werkvloer precies inhoudt. Het woord vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord vita, wat leven betekent. We kunnen vitaliteit het beste vertalen als ‘de energie om te leven’. Vitale mensen beschikken over veel energie, lichamelijke kracht en mentale weerbaarheid. Ze zijn over het algemeen gelukkig, productief en betrokken. Vitale mensen willen én kunnen meer uit het leven halen dan mensen die minder vitaal zijn.

Waarom vitaliteit op de werkvloer verbeteren?

Als werkgever wil je natuurlijk zoveel mogelijk vitaliteit op de werkvloer creëren en de vitaliteit van je medewerkers verbeteren. Hierdoor gaan jouw medewerkers namelijk met meer energie, productiviteit en vooral plezier werken. Vitale werknemers lopen graag die extra meters voor jouw bedrijf en voelen zich meer betrokken bij de organisatie dan niet-vitale medewerkers.

Hoe kan ik de vitaliteit van mijn medewerkers verbeteren?

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je werknemers vitaler worden? Je werknemers zitten niet te wachten op een ongewenste bemoeienis met hun levensstijl. Probeer het vitaler worden dan ook niet als een verplichting op te leggen. Het gaat er juist om dat je je medewerkers inspireert vitaler te willen worden. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal ‘vitaliteit op de werkvloer tips’ waarmee je de vitaliteit van je medewerkers op natuurlijke wijze kunt verhogen.

Stimuleer beweging & ontspanning

Werken jouw werknemers ook vrijwel altijd achter een computer of laptop? Wanneer een werknemer voor een te lange periode in dezelfde houding zit, heeft dit een negatieve invloed op de vitaliteit van deze werknemer. Het is daarom belangrijk om beweging tijdens de werkdag te stimuleren en je werknemers ook de mogelijkheid te bieden om staand te werken. Zorg dus voor voldoende bureaus die men kan verhogen. Je kunt bijvoorbeeld ook af en toe een pauze inlasten om met z’n allen een stukje te gaan lopen. Medewerkers kunnen op deze manier voldoende bewegen en even hun hoofd legen, wat kan leiden tot nieuwe ideeën en inspiratie. Een andere manier om beweging te stimuleren, is om kortingen aan te bieden op fitness-abonnementen en sportlessen.

Stimuleer gezond eten & drinken

Ook gezond eten en drinken is cruciaal om vitaler te worden. Dus wil je vitaliteit verbeteren op de werkvloer? Stimuleer je werknemers dan om gezonder te eten door lekker en gezond eten aan te bieden in de kantine of tijdens bijeenkomsten. Ook het aanbieden van bijvoorbeeld gratis fruit stimuleert een gezonde levensstijl.

Stimuleer persoonlijke groei & ontwikkeling

‘Stilstaan is achteruitgaan’ zeggen ze wel eens. Om de vitaliteit van je medewerkers te verbeteren, is het dan ook belangrijk dat je bedrijf voldoende groei- en ontwikkelingsmogelijkheden aanbiedt. Cursussen en teambuilding workshops zijn goed voor de ontwikkeling van je medewerkers en kunnen leiden tot een hogere vitaliteit op de werkvloer. Je kunt persoonlijke ontwikkeling ook stimuleren door regelmatig 1-op-1-voortgangsgesprekken te houden, waarin je de wensen, verbeterpunten en doelen van je medewerkers bespreekt.

Geef het goede voorbeeld

De beste manier om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren is om zelf het goede voorbeeld te geven. Loop regelmatig met een stuk fruit door de gangen, trommel je werknemers op voor een wandeling of daag die ene collega uit voor een potje tafeltennis als diegene al lange tijd achter zijn computer zit. Wanneer jij als werkgever vitaliteit op de werkvloer uitstraalt, is de kans groot dat je werknemers zullen volgen.

Gelukkige, gezonde en sterke medewerkers

MESSCHERP gelooft in gelukkige, gezonde en sterke mensen in de organisatie. Wij bieden dan ook verschillende trainingen en cursussen aan om de vitaliteit van jou en je medewerkers te verbeteren. Ga gauw naar de MESSCHERP Academy voor een greep uit ons aanbod, of neem contact op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Het is ook mogelijk om bij ons een volledig coachingstraject in Limburg te volgen. Onze bedrijfsadviseur gaat jou dan niet alleen helpen om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren, maar ook om andere belangrijke stappen te zetten om te kunnen groeien of juist te stabiliseren als bedrijf. Jouw onderneming zal aan de hand van vijf belangrijke pijlers worden geanalyseerd, geadviseerd en geoptimaliseerd.